Rukum hulppost

Begin november 2020 brachten we met project aasha een eerste bezoek aan Rukum.

Rukum is gelegen in de Mid-Western region van Nepal.  Het gebied is erg heuvelachtig, gelegen ten zuiden van het Shey Phoksundo National Park en ten NO van het Bardiya National Park.  Er is een plaatselijke luchthaven (Musikot) waar 2 vluchten per week zouden landen en opstijgen.

Hoewel alle plekken die wij bezochten met de wagen (jeep) bereikbaar zijn, zijn de wegen in zeer slechte staat.  Verschillende ritten zijn onmogelijk tijdens het regenseizoen.  We waren telkens 20 uur onderweg : de zuidelijke heenroute (580km) en de noordelijke terugweg (450km) hebben beiden hun voor- en nadelen.

De scholen en hulpposten die we bekeken, liggen niet in een dorpskern en liggen vrij ver uit elkaar, dikwijls op enkele uren wandelafstand.

Een ervan was de gloednieuwe hulppost.  Een mooi gebouw, door de overheid gezet.  Deze hulppost staat in voor de eerste medische zorgen van ongeveer 8000 inwoners.

Er is een dokterskabinet, bevallingsruimte, apotheek, verplegend personeel voor de eerste zorgen en doorverwijzing, en een basis aan materiaal.  Toch zijn er ook tekorten die het werken moeilijk maken.  Zo zijn er geen gordijnen (bevallen bij open raam?), stoelen, kasten en rekken.  Ook een ambulance (jeep met chauffeur) zou een grote meerwaarde zijn.  Nu moeten mensen die doorverwezen worden, eerst een uur worden gedragen, en dan met een privé taxi of ambulance die van elders wordt opgeroepen, tot aan het ziekenhuis in Musikot.  Van de plaatselijke bevolking zijn er enkelen die een motor of scooter hebben, maar de meeste gezinnen hebben helemaal geen vervoer.

Behalve de hulppost, bezochten we ook enkele scholen in Musikot. We deelden schoolmateriaal (schriften, potloden, slijpers, gommen, passers, geodriehoeken) uit aan de leerlingen van 8 verschillende scholen.

Na terugkomst in Bhaktapur, ging het aasha-team aan de slag. Kosten werden opgelijst en de eerste aankopen gedaan. Wat kon werd ter plaatse of in de nabijheid van Rukum aangekocht. Meer gespecialiseerd materiaal werd van Kathmandu naar Rukum gebracht.

Een mooie donatie is vandaag een feit, en de hulppost kan nu met veel meer gemak zijn patiënten helpen. We schonken brancards, wondverzorgingssets, een verlostafel, stoelen, bedden, kasten, en nog veel meer.

We konden dit verwezenlijken dankzij uw steun!


Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.