Onderwijs

Sinds 2007 betalen we de schoolrekeningen van enkele kinderen. Telkens gaat het om gezinnen waarvan wij inschatten dat hun levenskwaliteit opmerkelijk kan verbeteren door een goede opleiding van de kinderen.
De ouders zelf zijn dikwijls ongeschoold. Zij merken hoe moeilijk het voor hen is om werk te vinden met voldoende inkomensgarantie. Het valt hen zwaar om in de basisbehoeften van de familie te voorzien. Ze kunnen de schoolkosten niet (meer) dragen.

Er zijn ook een aantal eenoudergezinnen bij. Vooral vrouwen hebben het in deze context erg zwaar.

Project aasha betaalt niet enkel de schoolrekening rechtstreeks aan de school, maar zorgt ook voor uniformen, schoolmateriaal en boeken. Tijdens de lockdown in 2020 zorgden we voor internet en mobiele telefoons waar nodig.

We volgen de kinderen jaarlijks op; we bezoeken de school en de gezinnen thuis. We zorgen ervoor dat een kind dat het nodig heeft, elk jaar opnieuw kan gesteund worden, ook bij stijgende schoolkosten of verder studeren.

Onze eerste twee sponsorkinderen zijn destijds in de kleuterschool gestart en zitten nu in de tiende klas (vierde middelbaar).

Omdat project aasha onderwijs hoog in het vaandel draagt, hebben we er ook aandacht voor op andere of nieuwe plaatsen waar we komen.
Zo hebben we tijdens ons plaatsbezoek in Rukum in verband met een nieuw project, schoolmateriaal uitgedeeld aan zo’n 500 leerlingen, uit 8 verschillende scholen, in dit afgelegen gebied. Rukum ligt in West-Nepal en we bezochten deze plaats voor het eerst in november 2020.