Onze projecten

Naast het ondersteunen van gezinnnen die een zaak opstarten, heeft project aasha ook enkele eigen projecten ontwikkeld.

Met deze projecten proberen we steeds doelgroepen te bereiken die leven in meer afgelegen gebieden. Daar waar het leven minder vanzelfsprekend is en andere NGO’s niet altijd hun weg vinden.

Het eerste project waren de bijenkorven in Dagam, dat van start ging in 2014. De inwoners van het dorp kregen een bevolkte bijenkorf en begeleiding bij het imkeren. In totaal werden zo’n 58 bijenkorven gedoneerd en ook extra materiaal dat een imker uit Nederland schonk. Deze ging op bezoek in Dagam en beide imkers wisselden van gedachten over de kneepjes van het vak.
Spijtig genoeg waren vele bijenkorven verlaten na de zware aardbeving in 2015 en ook houtrot strooide roet in het eten. De motivatie bij de dorpelingen zakte weg.
Enkelen hielden moed en hebben nu nog steeds een extra cent door de verkoop van hun honing.

Een confituurproject in Hile in Oost-Nepal werd na de eerste stappen stopgezet wegens gebrek aan initiatief van de bewoners, en een grote stadsvlucht in de omgeving.

In Bhimkhori werd een limoenplantage aangelegd van een kleine 1000 limoenboompjes. Twee behoeftige gezinnen werden mede-eigenaar en zullen hopelijk snel van deze plantage en haar opbrengst kunnen profiteren.
Nu reeds, nog voor de boompjes vrucht dragen, zijn lokale werkkrachten ingeschakeld voor het dagelijkse onderhoud. Later zal ook voor het plukken beroep gedaan worden op de lokale mensen die seizoensarbeid nodig hebben om te overleven.

In Rukum, West-Nepal, hebben we onze meest recente projecten.
De hulppost in Musikot die zo’n 8000 inwoners bijstaat, werd door de overheid gebouwd en project aasha nam de inrichting voor haar rekening: bedden, kasten, vuilbakken, een ijskast voor medicatie en nog veel meer werden geschonken.
Medisch materiaal zoals brancards en infuusstandaards lieten we vanuit Kathmandu overbrengen.

Momenteel zijn we aan het werk voor de lokale school in Musikot-11, ook in Rukum-West. Dit nieuwe schoolgebouw kan niet in gebruik worden genomen omdat het bedreigd wordt door een aardverschuiving. Onze Belgische en de plaatselijke ingenieurs bekijken samen hoe dit best kan worden aangepakt. Zo kunnen de leerlingen hopelijk snel van hun oude gebouw vol barsten en scheuren verhuizen naar het nieuwe schoolgebouw.

Laatste updates:

 • Rukum hulppost
  Begin november 2020 brachten we met project aasha een eerste bezoek aan Rukum.
 • Limoenplantage
  Een nieuw project: het limoenenproject in Bhimkhori project aasha heeft een microkrediet verleend aan twee families om samen met Dinesh een limoenplantage op te starten.
 • Over bijtjes en honing…
  Het meest recente bezoek aan Dagam dateert van september 2018. Toen ging bestuurder Ines samen met een vriendin een kijkje nemen in ons “bijendorp”. Zij bezochten ook een schooltje in de omgeving.
 • Rukum in Westelijk Nepal
  Hulppost