Noodhulp

Met project aasha komen we geregeld in actie voor noodhulp. Het prachtige Nepal ligt niet enkel op een breuklijn, de geografische situatie maakt het land ook gevoelig voor landslides, overstromingen, en aardbevingen.

Maar ook bij andere problemen zoals de coronacrisis en persoonlijke medische noodsituaties, bieden we hulp.

Een overzicht

In 2015 treft een aardbeving (richter-schaal 7.9) het land: vele doden, gewonden en ontheemden tot gevolg.
Velen van onze vrienden. familie en klanten uit Belgie en Europa zetten acties op touw om geld in te zamelen. Er wordt gedoneerd en geholpen.
Met project aasha konden we toen steun geven aan vele gezinnen: noodfondsen, voedselpakketten, noodwoningen, en hulp bij de wederobouw van huizen namen we voor onze rekening. Deze acties namen meerdere jaren in beslag,

De moesson in 2019 trok onze aandacht, want de overstromingen in de Terai (het vlakke laagland in Zuid-Nepal) veroorzaakten veel leed. Met de hulp en kennis van lokale mensen, doneerde project aasha tentzeilen, touwen, voedsel en andere basisbenodigdheden zoals tandpasta en zeep.

Nog in 2019 steunden we een gezin waarvan de moeder een dringende medische ingreep moest ondergaan. Zij konden de ziekenhuisrekening onmogelijk zelf betalen met hun lage inkomen en gebrek aan familiale steun.

Toen kwam corona. 2020 was een jaar met hoge kosten op het vlak van noodhulp : voedselpakketten, internetkosten en gsm’s voor online lessen, donatie van medisch- en studie materiaal, noodfondsen, gedeeltelijke kwijtschelding van microkredieten en nog meer voedselpakketten.

In de zomer van 2020 was de moesson weer ongezien hevig. Een landslide in Lidi veroorzaakte 40 doden en vele huizen en velden werden onbruikbaar. We doneerden voeding voor in het tentenkamp, en later brachten we ook warme kinderkledij, sokken en mutsen daarheen.

In een dorpje in het zuiden van het land (nabij Janakpur), vroeg men onze hulp tijdens de winter van 2020-2021. Ook daar kregen verkleumde kinderen warme mutsen.
De 80 kinderen van de gemarginaliseerde gemeenschap uit dit dorp, kregen een schooluniform.

Volg onze updates via facebook, en schrijf u in op de nieuwsbrief. Zo blijft u helemaal op de hoogte van wat wij hier in Nepal doen met uw steun.

Bekijk de fotopagina voor beelden bij deze verhalen.