Het meest recente bezoek aan Dagam dateert van september 2018. Toen ging bestuurder Ines samen met een vriendin een kijkje nemen in ons “bijendorp”. Zij bezochten ook een schooltje in de omgeving.
Wat ging vooraf?
Hoe doen we dat?
Na een bezoek aan het dorp op 27-28-29 augustus 2016, zijn we weer helemaal op de hoogte van het honingproject in Dagam.
Na de aardbevingen in april/mei 2015 bleek dat enkele bijenkorven verlaten waren, alle bijen waren uitgevlogen. De lege korven zullen stilaan weer worden bevolkt, dat vraagt wat tijd en opvolging.
Op het moment van het bezoek waren er 37
bijenkorven operationeel. De honing die deze korven opleveren, wordt verkocht aan privé-personen uit de buurt en ook aan een groothandelaar die de honing zelf in potten doet en verkoopt aan winkels.
Er werd door de gemeenschap een vrouw verkozen die als verantwoordelijke in het dorp optreedt voor het honingproject. Zij heeft ervoor gezorgd dat hun gemeenschap nu officieel geregistreerd is bij de gemeente als “bijenkwekerij”.
Kamala had als verantwoordelijke ook het geleende bedrag (60% van de totale aankoopprijs van de korven) verzameld en wilde dit terugbetalen aan Project Aasha. Wij hebben hen echter aangeraden dit geld bij te houden en te investeren in de toekomst. Zo zouden ze zichzelf bijvoorbeeld als zaak kunnen registreren en een eigen merklabel ontwikkelen. Als ze de honing zelf in potten kunnen doen en verkopen aan winkels, zal de opbrengst een stuk hoger liggen dan wat ze nu hebben. Het blijft nog afwachten of zij hier werk van willen maken.
In elk geval hebben we telkens een heel positieve indruk van dit honingproject in Dagam. De mensen in dit dorp werken ontzettend goed samen. Ze zijn erg gemotiveerd om op een goede manier gebruik te maken van het project ter verbetering van hun levenskwaliteit.